Bill Gates Puji Buku ini Kerana Memberi Dia Pemahaman yang Lebih Baik Tentang Kemiskinan Amerika

0
20

Tidak ada yang boleh menuduh Bill Gates menjadi kedekut dengan kekayaannya.

Dia telah berikrar untuk memberikan lebih daripada separuh daripada $ 9000000000 hartanya dan terus berusaha untuk mempelajari lebih lagi tentang masalah kemiskinan dan kesihatan global. Dia seorang yang membaca banyak.

Pengasas bersama Microsoft ini membaca setiap malam dan telah menulis reviu ratusan buku di blognya. Salah satu buku yang membuka matanya kepada realiti yang dihadapi oleh orang Amerika yang miskin adalah “Evicted: Poverty and Profit in the American City,” by Matthew Desmond.

Desmond, seorang profesor sosiologi di Universiti Princeton, Yayasan MacArthur “Genius” dan penerima Yayasan Gates, menghabiskan 18 bulan tinggal di dua kejiranan tinggi di Milwaukee.

Desmond

Gates mengatakan bahawa buku yang dihasilkan itu memberi tumpuan kepada bagaimana ketidakteraturan perumahan memberi impak kepada masyarakat berpendapatan rendah, mengajarnya tentang apa yang ia suka menjadi miskin di Amerika.

Bill Gates and Melinda

“Melinda dan saya telah bekerja untuk beberapa waktu untuk mengetahui lebih lanjut tentang bagaimana rakyat Amerika bergerak ke tangga ekonomi (apa yang disebut – mobilitas dari kemiskinan),” tulis Gates.

“Evicted” membantu saya memahami satu persoalan yang sangat rumit, dan ia membuat saya ingin mengetahui lebih lanjut tentang masalah sistemik yang membuat perumahan tidak dapat dibeli, serta pelbagai program kerajaan yang dirancang untuk membantu.”

Salah satu kunci utama Gates dari buku Desmond adalah kelemahan yang berkaitan dengan hidup dalam kemiskinan yang melampau.

“Apabila anda membayar terlalu banyak untuk menyimpan bumbung di atas kepala anda, tidak ada ruang untuk nasib buruk. Satu kejadian buruk boleh menghantar anda terasa bahang,” tulisnya.

www.gatesnotes.com

“Walau bagaimanapun, bagi saya, sumbangan terbesar dalam ‘Evicted’ bukanlah tumpuan kepada perumahan. Ini adalah ilustrasi dramatik mengenai cara-cara kemiskinan saling berkaitan,” kata Gates. “Apabila seseorang terpaksa mencari tempat baru untuk hidup, mereka terlepas kerja, yang memotong kembali gaji mereka dan membuat mereka lebih cenderung dipecat. Dan semua ketidakstabilan ini mempunyai kesan buruk kepada kanak-kanak.”

http://www.slate.com

Interkoneksi antara homelessness dan kemiskinan adalah sesuatu yang Desmond berharap orang akan lebih memahami. “Saya pernah berfikir bahawa pengusiran dan kehilangan tempat tinggal adalah hasil daripada kemiskinan,” kata penulis. “Tetapi saya menyedari bahawa pengusiran adalah penyebab, bukan hanya keadaan, kemiskinan di Amerika.”

Gates mengakui bahawa dia tidak akan benar-benar memahami kesulitan orang-orang yang menghadapi ketidakamanan perumahan, tetapi dia mengucapkan terima kasih kepada kerja Desmond untuk memberi dia pemahaman yang lebih baik.

“Walaupun spesifik dalam kehidupan mereka tidak seperti apa yang saya alami, Desmond memudahkan untuk empati,” katanya. “Buku ini memberikan saya gambaran yang lebih baik tentang apa yang menjadi sangat miskin di negara ini daripada apa yang saya baca.”

Sumber: www.cnbc.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here