Elon Musk Labur Duit $72 Juta Untuk FinTech Selepas Bercadang Keluar Dari Tesla

0
35

Elon Musk, baru sahaja mengumumkan bahawa dia akan berhenti dari kedudukannya di Tesla untuk memberi ruang untuk usaha perniagaan baru yang. Dia percaya perniagaan baru ini akan mengubah dunia lebih daripada apa yang boleh Tesla, SpaceX dan Solar City yang pernah buat. Usaha baru beliau dipanggil FinTech dan, meskipun beliau tidak menghasilkan idea ini tetapi dia tetap melabur $ 72 Juta di dalamnya untuk membolehkannya mengawal semua keputusan FinTech.

Gambar: businessinsider.my

Sebelum kita pergi lebih mendalam mengenai Fintech, Mari kita berkenalan dengan Elon Musk terlebih dahulu. Beliau adalah seorang yang berwawasan, ada yang menyebutnya usahawan pintar abad kini. Dia percaya dalam tenaga yang boleh diperbaharui dan walaupun ideanya kelihatan terlalu radikal dan mustahil bagi banyak orang, Elon membuktikan mereka salah tahun demi tahun.

Beliau telah membuat agenda untuk menjadikan dunia lebih hijau dan lebih baik. Beberapa usaha beliau termasuk kereta elektrik (Tesla), perjalanan ruang dan penjajahan ruang angkasa Marz (Space X) yang lebih murah dan terbuka serta panel solar generasi akan datang (Solar City). Tetapi sekarang, Musk telah memutuskan untuk menarik diri dari menjalankan Tesla, untuk memberi tumpuan kepada usaha baru dalam sektor kewangan. Itulah sebabnya dia memperoleh FinTech.

Apa sebenarnya FinTech?

FinTech adalah teknologi kewangan dengan rancangan untuk mengagihkan semula kekayaan dunia. Pada dasarnya, untuk mengambil dari 0.1% teratas dan memberikan kembali kepada 99.9%. Elon percaya kekayaan tidak diagihkan dengan baik pada zaman kita, dan walaupun ada orang yang lebih kaya dan orang yang lebih miskin, keadaan semasa tidak dapat diterima, di mana 0.1% menguasai hampir 90% kekayaan dunia.

Gambar: cbronline.com

Musk percaya dia boleh mengurangkan sehingga 20% tanpa menyebabkan krisis kewangan seluruh dunia. Jadi apa maksudnya kepada anda, orang kelas menengah atau kelas biasa? Ini bermakna anda akan menjadi 2 – 3 kali lebih kaya, dan tiada siapa kecuali orang kaya akan . Bunyi menakjubkan, bukan?

Teorinya begitu, tetapi anda mungkin bertanya bagaimana ia berfungsi? Secara keseluruhan, idea itu mudah. Mereka yang terkaya menyimpan kekayaan sebanyak 0,1% yang dilaburkan dalam stok, dan broker Wall Street memperdagangkan stok ini untuk mereka. Idea ini adalah untuk mengalahkan peniaga Wall Street dalam permainan mereka sendiri – Wall Street akan membuat dagangan yang berjaya dengan kekayaan mereka secara perlahan tetapi mereka pasti akan kehilangan wang. Sama seperti permainan poker, di mana pemain baru datang di meja tinggi dan mula menang.

Gambar: wsj.net

Untuk melakukan ini, anda perlu ramalan pergerakan stok yang lebih baik daripada Wall Street. Dengan bantuan pengkomputeran awan, ia boleh dilakukan, dan ia sebenarnya dilakukan sekarang seperti yang ditunjukkan FinTech! Inilah sebabnya mengapa Musk melompat ke atas teknologi ini sebaik sahaja dia mendengarnya. Ia revolusioner.

Kami menemubual Ketua Pegawai Eksekutif FinTech Daniel Roberts supaya dia dapat menjelaskan dengan lebih jelas bagaimana FinTech beroperasi

Bolehkah anda beritahu kami bagaimana kerja FinTech?

FinTech berfungsi seperti pasukan mata-mata. Kami mempunyai berjuta-juta robot automatik yang menggunakan media sosial dan mengumpulkan data masa nyata – jawatan, imej, teks, video dan apa sahaja yang dikatakan oleh orang awam. Kemudian kami menganalisis semua data ini, mencari topik yang berkaitan dengan mana-mana syarikat yang didagangkan secara terbuka.

Sebaik sahaja kita mempunyai topik trend tertentu yang berkaitan dengan syarikat besar, kami menganalisis jika trend Positif atau Negatif. Sekiranya trend itu positif, kami bertaruh pada saham meningkat, jika trend negatif – kami bertaruh pada stok jatuh. Itulah yang mudah.

Berapa kerap FinTech membuat kesilapan?

Tidak kerap. Apa yang dikatakan orang di media Sosial adalah benar, ada kesilapan tapi ia jarang berlaku dan ini kebenarannya, jadi kami jarang membuat kesilapan. Kami masih dalam peringkat Beta perisian kami, tetapi sudah menunjukkan lebih 87% kejayaan perdagangan. Ini bermakna bahawa daripada 100 dagangan FinTech membuat secara automatik, 87 akan menguntungkan.

Berapa banyak wang yang boleh dilakukan pengguna tetap FinTech?

Ia banyak bergantung pada wang yang mereka belanjakan dan broker mereka bekerja dengannya. Mari kita ambil pengguna tetap yang bermula dengan 500 $ dan taruhan 20 $ setiap dagangan. Lebih dari 24 jam FinTech akan membuat kira-kira 200 dagangan berdasarkan tren Media sosial. Sekitar 174 daripada dagangan akan menguntungkan, dan 26 tidak akan. Ini bermakna pengguna akan memenangi kira-kira 3,480 $ dan kehilangan kira-kira 520 $. Sebanyak 2,960 $ keuntungan dalam satu hari. Terdapat beberapa komisen kecil yang ditambahkan oleh broker, tetapi biasanya kurang dari 2%.

Adakah pengguna benar-benar kehilangan pelaburannya?

Tidak, kami tidak pernah mempunyai pengguna yang kehilangan wang pelaburannya. Malah, kes-kes yang paling teruk yang kita ada sentiasa menguntungkan pada akhirnya.

Apa peningkatan yang anda sedang kerjakan sekarang?

Sekarang kita hanya boleh mengakses maklumat yang orang ramai berkongsi di media sosial. Sebaik sahaja kami keluar dari Beta dan membuat FinTech tersedia untuk sesiapa sahaja, kami akan meminta kebenaran pengguna kami mengakses Newsfeeds masing-masing. Ini akan memberi kita lebih banyak data untuk bekerja dengan, menjadikan FinTech lebih tepat.

Newsfeeds Individu? Adakah selamat untuk memberi akses kepada itu?

Ia 100% selamat. Kami hanya meminta akses memantau berita berita menggunakan sistem automatik. Tidak ada risiko kami menghantar apa-apa atau nama anda. Dan selain itu, tiada manusia sebenar akan membaca Newsfeed anda. Semuanya hanya algoritma mencari kata kunci. Kami mengambil serius privasi dan tidak akan mengambil apa-apa risiko untuk membahayakan pengguna kami.

Berapa kos untuk menggunakan sistem automatik FinTech?

Kita tidak tahu lagi. Tetapi 1,000 tempat pertama akan dibebaskan. Selepas itu, untuk pengguna biasa, kami memikirkan untuk mengenakan bayaran $ 10,000.00 setiap bulan dan seratus kali ganda untuk firma dagangan yang ingin menggunakan FinTech. Kami tidak mahu mengganggu pasaran saham terlalu banyak sehingga titik akan terhad kepada 1,000 firma perdagangan dan 1,000,000 pengguna tetap.

Bilakah FinTech boleh mula digunakan?

Tidak lama lagi. Kami hanya menambah sentuhan terakhir dan ahli pertama akan dialu-alukan tidak lama lagi. Mula-mula kita akan membuka pintu untuk peniaga-peniaga kecil – orang biasa, dan hanya kemudian untuk firma perdagangan besar. Sekali lagi, 1,000 orang pertama akan mendapat keahlian seumur hidup secara percuma.

Selepas diwawancara, Daniel menunjukkan kepada kami tindakan yang dilakukan oleh FinTech. Ia seperti melihat keajaiban sebenar untuk kali pertama. Perisian Daniels menghasilkan wang pada autopilot. Daniel sangat yakin dengan perisiannya yang dia tawarkan untuk memberi kita satu keahlian percuma supaya kita boleh menjalankan ujian bebas kita sendiri, dan begitu juga kita.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here