Perkongsian ini akan melampaui tawaran kod promo dan perjalanan diskaun dan akan merangkumi usaha pemasaran bersama dan integrasi teknologi.

Mengulas mengenai perkongsian itu, Brooks Entwistle, ketua pegawai perniagaan, Asia Pacific berkata, “Uber teruja untuk bekerjasama dengan AirAsia untuk menawarkan kepada pelanggan apa yang mereka minta – pengalaman perjalanan yang lancar, berpatutan dan mudah.”

Brooks Entwistle. Foto- The Globe and Mail

“Dengan bekerjasama, kami dapat menyediakan perkhidmatan yang membolehkan para pelanggan meminta perjalanan Uber mereka ke lapangan terbang selaras dengan perjalanan mereka dan mempunyai rakan kongsi Uber mereka menunggu mereka ketika penerbangan mereka tiba. Jadi, sama ada anda cuba untuk pulang ke rumah untuk melihat keluarga anda, atau menuju ke mesyuarat perniagaan penting; pengalaman perjalanan anda harus lancar, dari pintu ke pintu! ”

Tony Fernandes. foto- hype.my

Tony Fernandes, ketua pegawai eksekutif kumpulan AirAsia, berkata, “AirAsia sentiasa mencari untuk melengkapi pengalaman penerbangan yang memenangi anugerah dengan perkhidmatan di luar pesawat yang memenuhi piawaian yang tepat. Kami telah menemui rakan perjalanan yang betul di Uber.

“Bekerjasama dengan Uber membolehkan tetamu kami merancang perjalanan mereka dari saat mereka keluar dari rumah mereka sehingga mereka tiba ke destinasi mereka, menyediakan keselesaan perjalanan yang menakjubkan dan ketenangan fikiran.”

Kedua-dua syarikat akan bekerjasama untuk membantu penumpang pulang atau bekerja, atau ke lapangan terbang dan kembali dengan lebih lancar di 52 bandar di 16 pasaran di seluruh Asia Pasifik dan AS, di mana AirAsia beroperasi dan aplikasi Uber tersedia.

AirAsia akan menggabungkan ciri “deeplink” yang membolehkan para pengguna Uber meminta atau menjadualkan tunggangan apabila mengesahkan, membuat tempahan atau menyemak penerbangan.

Foto- TechCrunch

Pengguna baru ke rangkaian Uber juga akan menikmati kod promo untuk perjalanan percuma atau diskaun apabila mereka mendaftarkan akaun mereka dan menggunakan kod promo “AIRASIA”. Untuk memastikan kejayaan perkongsian ini, kedua-dua syarikat juga akan memulakan usaha pemasaran bersama.

Sumber: Digital News Asia