Oprah Winfrey menerima Anugerah Cecil B. DeMille Golden Globes ke-75 pada isnin, sebagai Anugerah Sepanjang Hayat dengan ucapan penerimaan yang mendapat tepukan paling gemuruh. Ini adalah ucapan penuh beliau semalam.

Ah! Terima kasih. Terima kasih semua. O.K., O.K. Terima kasih, Reese. Pada tahun 1964, saya adalah seorang gadis kecil yang duduk di lantai linoleum rumah ibu saya di Milwaukee, menonton Anne Bancroft hadir ke Oscar untuk pelakon terbaik di Anugerah Akademi ke-36. Dia membuka sampul surat tersebut dan berkata lima perkataan yang secara literal membuat sejarah: “Pemenangnya ialah Sidney Poitier.”

Sehingga panggung datang lelaki paling elegan yang pernah saya lihat. Saya masih ingat bahawa tali lehernya putih, dan sudah tentu kulitnya hitam. Dan saya tidak pernah melihat seorang lelaki hitam dirayakan seperti itu.

Dan saya telah mencuba banyak, banyak, banyak kali untuk menerangkan apa yang seketika seperti itu kepada seorang gadis kecil – seorang kanak-kanak menonton dari kerusi murah, ketika ibu saya melewati pintu pintu dalam keadaan penat dari membersihkan rumah orang lain.

Tetapi apa yang saya boleh lakukan adalah memetik dan mengatakan bahawa penjelasan dalam persembahan Sidney dalam “Lilies Field”: “Amin, amen. Amen, amen”.

Pada tahun 1982, Sidney menerima Anugerah Cecil B. DeMille di sini di Golden Globes, dan ia tidak hilang pada saya bahawa pada masa ini terdapat beberapa gadis kecil menonton ketika saya menjadi wanita hitam pertama yang akan diberikan anugerah yang sama ini.

Ini adalah satu penghormatan, dan adalah satu keistimewaan untuk berkongsi malam bersama mereka semua, dan juga dengan lelaki dan wanita yang mengagumkan yang telah memberi inspirasi kepada saya, yang mencabar saya, yang telah menopang saya dan membuat perjalanan saya ke peringkat mungkin.

Dennis Swanson, yang mengambil peluang untuk saya di rancangan “A.M. Chicago “, Quincy Jones, yang melihat saya pada acara itu dan berkata kepada Steven Spielberg, “Ya, dia adalah Sophia dalam ‘Warna Ungu’, Gayle, siapa yang menjadi definisi kawan yang sebenar, dan Stedman, yang menjadi batu loncatan saya – hanya beberapa nama yang sempat saya sebutkan di sini. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Persatuan Akhbar Luar Negeri Hollywood (The Hollywood Foreign Press Association) kerana kita semua tahu bahawa akhbar sedang dikepung hari ini.

Tetapi kita juga tahu bahawa itu adalah dedikasinya yang tidak dapat dipisahkan untuk membongkar kebenaran mutlak yang membuat kita tidak memandang kepada rasuah dan ketidakadilan. Kepada tirani dan mangsa dan rahsia dan kebohongan.

Saya ingin mengatakan bahawa saya menghargai akhbar lebih daripada sebelumnya, ketika kita cuba menavigasi masa-masa rumit ini.

Yang membawa saya kepada ini: Apa yang saya tahu dan pasti adalah bahawa bercakap benar adalah alat yang paling berkuasa yang kita semua ada. Dan saya sangat bangga dan terinspirasi oleh semua wanita yang merasa cukup kuat dan cukup berkuasa untuk bercakap dan berkongsi cerita peribadi mereka.

Setiap orang di dalam bilik ini disambut kerana cerita-cerita yang kami ceritakan. Dan pada tahun ini kita menjadi cerita. Tetapi itu bukan sekadar cerita yang menjejaskan industri hiburan. Ia adalah satu yang melangkau mana-mana budaya, geografi, bangsa, agama, politik atau tempat kerja.

Jadi pada malam ini saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua wanita yang telah mengalami waktu-waktu penyalahgunaan dan serangan, kerana mereka – seperti ibu saya – mempunyai anak-anak untuk memberi makan dan tagihan untuk membayar dan bermimpi untuk mengejar.

Mereka adalah wanita yang namanya kita tidak akan pernah tahu. Mereka adalah pekerja rumah tangga dan pekerja ladang, mereka bekerja di kilang-kilang dan mereka bekerja di restoran, dan mereka berada di akademik dan kejuruteraan dan perubatan dan sains, mereka adalah sebahagian daripada dunia teknologi dan politik dan perniagaan, mereka adalah atlet kita di Sukan Olimpik dan mereka tentera kita dalam tentera.

Dan mereka orang lain: Recy Taylor, nama yang saya tahu dan saya rasa anda juga perlu tahu. Pada tahun 1944, Recy Taylor adalah seorang isteri muda dan seorang ibu. Dia hanya berjalan pulang dari khidmat gereja yang dihadirinya di Abbeville, Ala. Ketika dia diculik oleh enam lelaki bersenjata putih, diperkosa dan dibiarkan ditutup oleh sisi jalan, pulang dari gereja.

Mereka mengancam untuk membunuhnya jika dia berniat untuk memberitahu sesiapa, tetapi cerita itu dilaporkan kepada N.A.A.C.P., di mana seorang pekerja muda bernama Rosa Parks menjadi penyelidik utama dalam kesnya dan bersama-sama mereka mencari keadilan.

Tetapi keadilan bukan pilihan dalam era Jim Crow. Lelaki yang cuba memusnahkannya tidak pernah dianiaya. Recy Taylor meninggal 10 hari yang lalu, hanya malu pada hari lahirnya ke-98. Dia hidup, seperti yang kita semua telah hidup, terlalu banyak tahun dalam budaya yang dipatahkan oleh lelaki yang kejam.

Dan terlalu lama, wanita tidak pernah didengar atau dipercayai jika mereka berani mengatakan kebenaran mereka kepada kuasa lelaki itu. Tetapi masa mereka sudah berakhir. Masa mereka sudah berakhir. Masa mereka sudah berakhir.

Dan saya hanya berharap bahawa Recy Taylor meninggal kerana mengetahui bahawa kebenarannya – seperti kebenaran dari begitu banyak wanita lain yang telah diseksa pada tahun-tahun itu, dan kini diseksa – terus berjalan.

Di suatu tempat di jantung Rosa Parks hampir 11 tahun kemudian, ketika dia membuat keputusan untuk tetap duduk di bis itu di Montgomery. Dan di sini dengan setiap wanita yang memilih untuk berkata, “Saya juga.” Dan setiap lelaki – setiap orang – yang memilih untuk mendengar.

Dalam karier saya, apa yang saya selalu berusaha sebaik mungkin, sama ada di televisyen atau melalui filem, adalah untuk mengatakan sesuatu tentang bagaimana lelaki dan wanita benar-benar berkelakuan: untuk mengatakan bagaimana kita mengalami rasa malu, bagaimana kita suka dan bagaimana kita marah, bagaimana kita gagal, bagaimana kita berundur, bertahan, dan bagaimana kita mengatasi.

Dan saya telah mewawancara dan menggambarkan orang-orang yang telah menahan beberapa perkara yang hodoh yang dapat dilemparkan kepada anda, tetapi kualiti yang mereka semua sepertinya berkongsi adalah keupayaan untuk mengekalkan harapan untuk pagi yang lebih cerah – walaupun pada waktu malam yang paling gelap.

Jadi saya mahu semua gadis-gadis menonton di sini dan sekarang untuk mengetahui bahawa hari baru berada di kaki langit! Dan apabila hari baru itu akhirnya terbit, ia akan menjadi kerana ramai wanita yang cantik, banyak di antaranya di sini malam ini, dan beberapa lelaki cantik yang fenomenal, berjuang keras untuk memastikan mereka menjadi pemimpin yang membawa kita ke masa yang tiada siapa yang berkata, ‘Saya juga’ lagi. Terima kasih.”

Anugerah Golden Globes ke-75 semalam menyaksikan, anugerah gambar filem terbaik, kategori drama dimenangi oleh “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”. Gambar filem terbaik kategori muzikal atau komedi dimenangi oleh filem “Lady Bird” dan Pengarah terbaik kategori gambar filem terbaik dimenangi oleh Guillermo del Toro, dari filem “The Shape of Water”.

Sumber: The New York Times