Mereka yang ingin menjana pendapatan sendiri kini boleh memohon menjadi pemandu Uber dengan menyewa kereta Proton dari hanya RM45 sehari.

Quick Ride, perkhidmatan itu mengikuti pemeteraian memorandum persefahaman (MoU) antara penyedia perkhidmatan e-hailing, pembuat kereta kebangsaan Proton dan Quick Ride Sdn Bhd, sebuah syarikat yang baru dilancarkan oleh Cartrade Group dan Koperasi Amanah Pelaburan Berhad (KAPB).

Pengerusi Eksekutif KAPB dan Pengerusi Quick Ride, Datuk Mohamed Ilyas Mohamed berkata untuk permulaan, 1,000 unit kereta akan disewakan bermula Januari depan.

Jumlah itu mungkin meningkat secara beransur-ansur sehingga 10,000 unit dalam tempoh dua tahun akan datang.

Bercakap kepada pemberita selepas majlis menandatangani MoU di sini pada selasa, Mohamed Ilyas berkata pemohon boleh memilih Proton Saga dengan harga RM45 sehari atau Proton Persona dengan harga RM55 sehari dengan tawaran percuma, termasuk penyelenggaraan kenderaan percuma, cukai jalan dan insurans.

“Mereka yang berminat boleh mendaftar di laman web Quick Ride atau secara peribadi datang ke pejabat kami di Menara Kembar Bank Rakyat. Kami dan Uber akan memproses permohonan itu.

“Sekiranya semua keperluan dipenuhi, pemohon akan dipanggil untuk menandatangani kontrak dan membayar deposit RM1,000 untuk pajakan tiga tahun yang boleh ditamatkan terlebih dahulu, dengan penalti yang dikenakan,” katanya.

MoU itu telah ditandatangani oleh ketua pegawai eksekutif Quick Ride, Mohamed Fahmi Mohamed Ilyas, pengurus besar Uber Malaysia, Karina Ali Noor dan ketua pegawai eksekutif Proton Holdings Bhd, Datuk Ahmad Fuaad Kenali.

Sumber: Astro Awani